Latauspotentiaali

Latauspotentiaalimittauksessa (rans. Mise-a-la-Masse - MAM/MALM) tavoitteena on tutkiaa johtavan rakenteen kokoa ja geometriaa. Menetelmällä voidaan myös seurata johtavan rakenteen kulkua. Tutkittavia johtavia rakenteita ovat malmioit sekä vesipitoiset ruhjerakenteet. 

Menetelmä

Mittauksissa syötetään virtaa elektrodipariin, joista toinen on johteessa (esim. malmio tai ruhjevyöhyke) ja toinen on efektiivisesti kaukana tästä. Tämän seurauksena kohteen ympäristöön syntyvä sähköinen potentiaali kartoitetaan, joko maanpinnalla tai kairareiässä mittaamalla jännite liikutltavien erillisten elektrodien väliltä.

Mittausten tulosten perusteella voidaan määrittää esim. malmioiden sähköinen kytkeytyminen toisiinsa, ruhjevyöhykkeiden kulun kartoitukseen sekä esimerkiksi korkean sortumavaaran grafiittipatjojen paikallistamiseen.

Aineisto antaa nopeasti käsityksen kohteen geometriasta ja eri kohteiden suhteesta toisiinsa. Menetelmä on tehokkaimmillaan, kun sitä käytetään rinnakkain muiden geofysiikan menetelmien kanssa.

Latauspotentiaalimittaus perustuu sähköisen potentiaalikentän mittaukseen, eikä sillä ole esim. levityksestä riippuvaa syvyysulottuvuutta. Syvyysulottuvuus riippuu kohteen ja sen ympäristön sähköisistä ominaisuuksista, syötetystä virrasta, elektrodien kontakteista jne.

Menetelmä soveltuu myös syviin kairareikiin.

Geovisor suorittamassa latauspotentiaalimittausta
Latauspotentiaalin mittaus

Laitteisto ja data

Tutkimuslaitteisto valitaan tutkittavaan kohteen ja tavoitteiden mukaan.

Asiakas saa aina laadunvarmennetut raakadatat mittauksista. Lisäksi toteutamme datan prosessoinnin, analysoinnin ja raportoinnin sopimuksen mukaisesti.

Valitun tasoinen raportointi sekä asiakkaan perehdyttäminen tutkimustuloksiin tehdään sovitusti.

Haluatko kuulla
lisää?

Ota yhteyttä asiantuntijatiimiimme saadaksesi lisätietoja tarjoamistamme palveluista tai menetelmistä.

OTA YHTEYTTÄ